Puszyste jagodzianki

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienite w smaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:

    500g.mąki pszennej
    60 g drożdży
    3/4 szklanki cukru
    kopiasta łyżka masła
    1 szklanka letniego mleka pełnego
    3 jajka M


    KRUSZONKA:

    120g.mąki
    60g.miękkiego masła
    łyżka cukru
    60g.cukru pudru

    NADZIENIE:

    0,5 kg jagód
    3 płaskie łyżki cukru
    bułka tarta do zagęszczenia - według smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Puszyste jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Następnie dodać pozostałe mleko i cukier i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Kruszonkę przygotować łącząc wszystkie podane na nią składniki.
  • 3. Jagody osłodzić i zagęścić, aby były dość zwartą masą.
  • 4. Natłuszczonymi dłońmi nabierać porcję ciasta, na środek dawać nadzienie i formować dowolny kształt.
  • 5. Jagodzianki poukładać na blasze wyłozonej papierem do pieczenia w odległości, ponieważ w czasie pieczenia urosną. Każdą posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
  • 6. Piec w 180 stopniach aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować