PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I NUTELLĄ

4.49 (203 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Puszyste domowe drożdżówki z budyniem i nutellą, idealne na drugie śniadanie do szkoły.Przepis na 12 pysznych drożdżówek.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    3,5-4 szklanek mąki pszennej tortowej (250ml)
    25g świeżych drożdży
    4 łyżki cukru + 1 łyżka do zaczynu
    1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
    250 ml ciepłego mleka
    1 jajko + 1 jajko do posmarowania drożdżówek
    50g stopionego masła

    DODATKOWO:
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 łyżka cukru
    450 ml mleka
    cukier puder do oprószenia
    mały słoik nutelli
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Babki Drożdżówka Desery

Puszyste drożdżówki z budyniem i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na początek przygotowujemy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżkę cukru,
    2 łyżki mąki, część ciepłego mleka i dokładnie mieszamy
    (zaczyn ma być konsystencji gęstej śmietany).
    Odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiewamy (na początek około 3 -3,5 szklanki - resztę przy wyrabianiu i do podsypywania),
    dodajemy cukier, cukier waniliowy, resztę ciepłego mleka,
    jajko i stopione wystudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
    Całość dokładnie mieszamy, następnie wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od ścianek misy.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
  • 3. W tym czasie przygotowujemy budyń 450ml wrzącego mleka i 1 łyżki cukru.
    Odkładamy do przestudzenia.
  • PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I NUTELLĄ 4. Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego, odpowietrzamy go i rozwałkowujemy na duży prostokąt.
    Rozwałkowane ciasto dzielimy na 12 części (prostokątów),
    na jeden bok każdego kawałka nakładamy po łyżce przestudzonego budyniu
    i łyżeczce nutelli, podwijamy do połowy i dobrze sklejamy,
    drugi koniec nacinamy na kilka pasków (grzebyków) i zwijamy do końca.
  • PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I NUTELLĄ 5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy drożdżówki
    przez około 15-20 na złoty kolor.
    Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego
  • PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I NUTELLĄ 6. Gotowe drożdżówki wykładamy na dużą blachę z piekarnika,
    wyłożoną papierem do pieczenia.
    Smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.


    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy drożdżówki
    przez około 15-20 na złoty kolor.
    Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować