Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Masło ( margarynę ) rozpuścić i zostawić do przestudzenia. Rabarbar umyć, obrać i pokroić.
Jajka zmiksować z cukrem. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować. Wlewać stopniowo rozpuszczony, wystudzony tłuszcz i wymieszać do chwili połączenia składników. Pokrojony rabarbar wymieszać z 3 łyżkami cukru.
Formę do pieczenia 24 x 35 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Wlać ciasto, wierzch posypać bułką tartą ( bułka wciągnie sok z rabarbaru ), na ciasto wyłożyć rabarbar.
2.Kruszonka: Mąkę, cukier i masło zagniatać palcami do momentu, aż masło nie będzie wyczuwalne, a całość będzie miało konsystencję piasku z grudkami pożądanej wielkości.
Ciasto z rabarbarem obsypać kruszonką. Piec 45-50 minut w temp. 180°C.
Komentarze