Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką

4.48 (165 ocen)

  • 30 min

Sezonowe słodkości

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    125 g miękkiego masła lub margaryny ( pół kostki )
    ok. 700 g rabarbaru
    bułka tarta ( 1 garść )

    Kruszonka:
    150 g mąki pszennej
    100 g drobnego cukru
    80 g masła lub masła roślinnego ( zaw. min. 80% tłuszczu )
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ( margarynę ) rozpuścić i zostawić do przestudzenia. Rabarbar umyć, obrać i pokroić.
    Jajka zmiksować z cukrem. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować. Wlewać stopniowo rozpuszczony, wystudzony tłuszcz i wymieszać do chwili połączenia składników. Pokrojony rabarbar wymieszać z 3 łyżkami cukru.
    Formę do pieczenia 24 x 35 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Wlać ciasto, wierzch posypać bułką tartą ( bułka wciągnie sok z rabarbaru ), na ciasto wyłożyć rabarbar.
  • 2. Kruszonka: Mąkę, cukier i masło zagniatać palcami do momentu, aż masło nie będzie wyczuwalne, a całość będzie miało konsystencję piasku z grudkami pożądanej wielkości.
    Ciasto z rabarbarem obsypać kruszonką. Piec 45-50 minut w temp. 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować