Puszyste ciasto z dwóch rodzajów winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek zimnej wody, a następnie - cały czas ubijając - stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku.
Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 12 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Winogrona umyć, dokładnie odsączyć i kilka odłożyć do dekoracji. Żółtka z cukrem utrzeć na gładki krem i, cały czas ucierając, dodać wino i skórkę otartą z cytryny. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z 3 łyżkami utartej masy, a następnie dodać do pozostałej masy, wymieszać i schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno ze Śmietan - fiksami, podczas ubijania dodając cukier waniliowy. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do tężejącego kremu dodać sztywną kremówkę oraz pianę z białek i wymieszać. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować połowę przygotowanej masy i rozłożyć na niej winogrona. Następnie wyłożyć pozostałą masę, przykryć drugim blatem ciasta i lekko docisnąć. Ciasto posypać cukrem pudrem i ciasto na noc wstawić do lodówki. Winogrona odłożone do dekoracji zanurzać w soku cytrynowym, a następnie obtaczać w cukrze i odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem ciasto pokroić na kostki i każdą porcję udekorować winogronami w cukrze.
Komentarze