Puszyste ciasto z dwóch rodzajów winogron

0 (0 ocen)

Tak trudno się zdecydować na jeden rodzaj winogron. W tym cieście są połączone białe i czerwone kulki.

Składniki:

  • Ciasto : 4 jajka, 12 i 1/2 dkg cukru, 6 dkg mąki pszennej, 6 dkg mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo : 4 jajka, 7 i 1/2 dkg + 2 łyżki cukru, 4 łyżeczki żelatyny, 60 dkg bezpestkowych winogron białych, 60 dkg bezpestkowych winogron czerwonych, 1/4 litra białego wytrawnego wina, cytryna, 1/2 litra śmietany kremówki, 2 torebki cukru waniliowego, 3 opakowania Śmietan - fiksu, szczypta soli, cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puszyste ciasto z dwóch rodzajów winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek zimnej wody, a następnie - cały czas ubijając - stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku.
    Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 12 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.


    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Winogrona umyć, dokładnie odsączyć i kilka odłożyć do dekoracji. Żółtka z cukrem utrzeć na gładki krem i, cały czas ucierając, dodać wino i skórkę otartą z cytryny. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z 3 łyżkami utartej masy, a następnie dodać do pozostałej masy, wymieszać i schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno ze Śmietan - fiksami, podczas ubijania dodając cukier waniliowy. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do tężejącego kremu dodać sztywną kremówkę oraz pianę z białek i wymieszać. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować połowę przygotowanej masy i rozłożyć na niej winogrona. Następnie wyłożyć pozostałą masę, przykryć drugim blatem ciasta i lekko docisnąć. Ciasto posypać cukrem pudrem i ciasto na noc wstawić do lodówki. Winogrona odłożone do dekoracji zanurzać w soku cytrynowym, a następnie obtaczać w cukrze i odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem ciasto pokroić na kostki i każdą porcję udekorować winogronami w cukrze.

Porady

Użyć blaszki o wymiarach 25 x 38 cm .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować