Puszyste ciasto ucierane z rabarbarem

4.5 (156 ocen)

  • 25 min

Wpaniałe puszyste, wilgotne ciasto z orzeźwiającym rabarbarem nadającym nutę kwaskowatości

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 0,5 kostki masła

    - 2 jaja

    - 1 szkl. cukru + cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego

    - 2 szkl. mąki

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 0,5 szkl. kwaśnej śmietany 12%



    Owoce na wierzch mogą być dowolne w tym przypadku:

    - ok. 0,5 kg rabarbaru
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puszyste ciasto ucierane z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ucierane z rabarbarem 1. Masło, jajka i cukier miksować do momentu uzyskania puszystej jednolitej masy, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać do zmiksowanej masy na przemian ze śmietaną, ciągle miksując mikserem. Ciasto przelać na wysmarowaną i obsypaną blachę, na wierzch ułożyć obrany i pokrojony rabarbar. Pieczemy w piekarniku, w temp. 180 st. C. ok. 40 minut, lub gdy ciasto odejdzie od brzegów blaszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować