Puszyste ciasto chałwowe

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto to jest przepyszne, puszyste i smaczne, dla łasuchów i tych co lubia chałwe w sam raz. W dodatku jest naprawde łatwe w wykonaniu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek,
    szkl. cukru,
    cukier waniliowy,
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżka mąki,
    3 budynie czekoladowe.

    KREM:
    2 budynie waniliowe
    3 szkl. mleka,
    kostka miękkiej margaryny,
    30 -40dag chałwy waniliowej.
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puszyste ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i budynie. Piec 35-40 min w 180st.

    2. Budynie ugotować na mleku, przestudzić. Margarynę utrzeć, dodawać na przemian budyń i pokruszoną chałwę. 2/3 kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na wierzchu.

    Udekorować pozosłała masa

Porady

Budyń waniliowy na mase mozna zastapic budyniem karmelowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować