PUSZYSTA PIZZA Z SEROWYM BRZEGIEM

5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny przepis na puszystą pizzę

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    20g świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    około 2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki oleju słonecznikowego

    dodatki: wg uznania

    SOS POMIDOROWY DO PIZZY:
    4 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy
    3 średnie pomidory
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    płaska łyżeczka cukru
    pieprz, sól do smaku

Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sos pomidorowy Pizza

Puszysta pizza z serowym brzegiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZYN: drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier, 2 łyżki mąki i część wody.
    (około 60ml) dobrze wymieszać aż zaczyn będzie miał konsystencje gęstej śmietany.
    Odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
    Do miski wsypać mąkę (na początek 1 szklankę, reszta przy wyrabianiu),
    sól, olej, resztę ciepłej wody (!) i podrośnięty zaczyn.
    Wymieszać całość łyżką, następnie wyrabiać przez około 5 minut
    podsypując resztę mąki aż ciasto stanie się miękkie i elastycznie.
    Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłe miejsce
    na około godzinę.
  • PUSZYSTA PIZZA Z SEROWYM BRZEGIEM 2. W tym czasie przygotujmy sobie składniki które lubimy.
    Ja dałam 3 większe pieczarki, 1 pomidor, cebulę, kostkę mozzarelli,ser.
    Gdy ciasto nam wyrośnie odpowietrzamy je i rozwałkowujemy na duży okrąg
    (gdyż będziemy zawijać ser na brzegach około 40cm).
    Przenosimy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (u mnie 34 cm), na boki dajemy kostki sera,
    zawijamy na dwa razy i zlepiamy, ciasto delikatnie smarujemy
    tłuszczem, następnie sosem pomidorowym, posypujemy
    przyprawą do pizzy, bazylią, oregano.
  • PUSZYSTA PIZZA Z SEROWYM BRZEGIEM 3. Następnie posypujemy starty ser i nakładamy pozostałe składniki wedle uznania.
    Przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni
    i pieczemy przez około 13-15 minut.
  • 4. SOS POMIDOROWY: Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę.Następnie zeszklić na oleju.
    Dodać zioła prowansalskie i przyprawę do pizzy,
    następnie pokrojone w kostkę pomidory oraz pomidory w puszce i przesmażyć.
    Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy
    oraz ketchup, cukier i resztę przypraw do smaku.
    Przesmażamy jeszcze przez 5 minut i pozostawiamy do przestudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować