Puszysta fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, następnie je ubić na sztywno. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Po kolei dodawać resztę składników delikatnie mieszając. Przelać do formy wyłożonej pergaminem i wstawić do rozgrzanego piekarnika ( 180 C ) Piec około 30-20 minut. Po upieczeniu wystudzić
2.Umyte jabłka obrać i pokroić. Pokrojone jabłka przełożyć do garnka, dodać wodę i gotować. Doprawić miodem, cynamonem i cukrem waniliowym. Gotować do czasu aż jabłka będą miękkie. Następnie dokładnie zblendować. Pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić bitą śmietanę. Dodać do wystudzonych jabłek, delikatnie mieszając. Na koniec dodać żelatynę.
3.Powstały mus wylać na zimny biszkopt. Odstawić do lodówki aż masa stężeje.
4.Rozrobić galaretkę w proporcjach 250 ml wody na jedno opakowanie galaretki. Odstawić by wystygła. Ubić śmietanę śnieżkę. Następnie wymieszać z wystygniętą galaretką. Wylać na mus jabłkowy. Czekać aż wszystko stężeje.
Porady
Do białka można dodać szczyptę soli dla lepszego i szybszego efektu.
Komentarze