Puszysta Fantazja

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Łatwa w przygotowaniu wspaniała rozkosz :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    3 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Mus jabłkowy
    1 kg jabłek
    miód
    cynamon
    1 opakowanie cukru waniliowego
    pół szklanki wody
    20 g żelatyny
    200 ml śmietanki 30%

    Pianka cytrynowa
    1 galaretka cytrynowa
    1 śmietana śnieżka
    200 ml mleka

Puszysta fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek, następnie je ubić na sztywno. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Po kolei dodawać resztę składników delikatnie mieszając. Przelać do formy wyłożonej pergaminem i wstawić do rozgrzanego piekarnika ( 180 C ) Piec około 30-20 minut. Po upieczeniu wystudzić
  • 2. Umyte jabłka obrać i pokroić. Pokrojone jabłka przełożyć do garnka, dodać wodę i gotować. Doprawić miodem, cynamonem i cukrem waniliowym. Gotować do czasu aż jabłka będą miękkie. Następnie dokładnie zblendować. Pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić bitą śmietanę. Dodać do wystudzonych jabłek, delikatnie mieszając. Na koniec dodać żelatynę.
  • Mus jabłkowy 3. Powstały mus wylać na zimny biszkopt. Odstawić do lodówki aż masa stężeje.
  • Pianka cytrynowa 4. Rozrobić galaretkę w proporcjach 250 ml wody na jedno opakowanie galaretki. Odstawić by wystygła. Ubić śmietanę śnieżkę. Następnie wymieszać z wystygniętą galaretką. Wylać na mus jabłkowy. Czekać aż wszystko stężeje.

Porady

Do białka można dodać szczyptę soli dla lepszego i szybszego efektu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy