Truskawki w cieście drożdżowym wspaniale wyglądają i smakują,aż chce się zjeść jeszcze ciepły kawałek...trudno się oprzeć,tak pachnie!!!Z tego przepisu wyjedzie zawsze wyśmienita drożdżówka.
Puszysta drożdżówka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć,pozbawić szypułek,osuszyć,pokroić na kwałaki.
2.Do dużej miski wsypać cukier i rozkruszone drożdże,rozrobić.
3.Podgrzać mleko,aby było ciepłe(nie gorące).Wlać do rozrobionych z cukrem drożdży,wymieszać.
4.Oddzielić zółtka od białek.Żółtka wrzucić do miski z resztą składników.Białka odstawić.Do miski wsypać też makę,odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
5.Po 5 minutach wlać do miski olej,rozrabiać ciasto,aż będzie elastyczne.
6.Ciasto przykryć lnianym ręcznikiem,odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut,(2-krotnie zwiększy swoją objetość). W tym czasie w misce wymieszać masło,cukier puder i mąkę,łączyć delikatnie palcami,aż powstanie kruszonka.
7.Blachę do ciasta(25/40 cm) wysmarować margaryną i wypełnić ciastem drożdżowym.Na cieście rozłożyc truskawki,posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 25-30 minut.Należy sprawdzać ciasto,aby nie spiekło się.
Komentarze