Puszek

0 (0 ocen)

Lubię korzystać z przepisów Siostry Anastazji. Są one efektowne w wyglądzie oraz wspaniałe w smaku.

Składniki:

  • 15 dkg margaryny
    15 dag masa krówkowa
    3 łyżki słodkiego mleka
    2 łyżki płynnego miodu
    30 dag płatków migdałowych

    Bita śmietana I:
    1/2 l. kremówki
    cukier puder do smaku
    3 łyżeczki żelatyny

    Bita śmietana II:
    1/2 l. śmietany kremówki
    cukier puder do smaku
    3 łyżeczki żelatyny
    kakao do koloru

    Dodatki:
    paczka okrągłych biszkoptów
    masa krówkowa

    Biszkopt z 4 jaj
    4 jajka
    8 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

Puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt, czyli białąk ubić z cukrem na pianę, dodać żółtka i mąkę z proszkiem, na końcu wlać oceti przelać do blaszki (26x38 cm ), piec 30-35 min w temp.180'C. Wystudzić .Na zimny biszkopt wyłożyć masę krówkową ( wcześniej puszkę z masą zanurzyć na kilka minut w gorącej wodzie) Składniki na masę migdałową podsmażyć, wsypać płatki migdałowe i ponownie podsmażyć, wyłożyć na masę. Ubić pierwszą śmietanę dodając cukier i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody. Wyłożyć na masę migdałową. Ułożyć biszkopty, ubić drugą śmietanę z cukrem, żelatyną (rozpuszczoną w 1/4 szkl wody) oraz kakao i wyłożyć na biszkopty. Całość można oprószyć startą czekoladą i schłodzić

Komentarze

Podobne przepisy