Purée ziemniaczane zapiekane z suszonymi pomidorami

5 (185 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój przepis na purée ziemniaczane z oliwą i suszonymi pomidorami oraz kukurydzą. Zapiekane ziemniaki zawsze mają niebiański smak, a dodatek ziól wzbogaca aromat potrawy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (średniej wielkości): 7 sztuk
    - śmietana (18% lub mleko 3,2%): 50 mililitrów
    - suszone pomidory (można użyć gotowej mieszanki kukurydzy i pomidorów): 10 sztuk
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa (np.truflowa lub inna): 3 łyżki
    - kukurydza (konserwowa): 4 łyżki
    - parmezan (do posypania,tarty około 2-3 łyżki): 30 gramów
    - rozmaryn (suszony): 1 łyżeczka
    - oregano (suszone): 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Purée ziemniaczane zapiekane z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • purée zapiekane 1. Czosnek obrać, przetrzeć przez praskę.Ziemniaki obrać,ugotować w osolonej wodzie,zmiksować ze śmietaną i czosnkiem na gładkie purée (można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej).
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą ( 1 łyzkę pozostawić do skropienia zapiekanki) ,dno wysypać rozmarynem.
  • 3. Suszone pomidory pokroić na mniejsze części, wymieszać z kukurydzą i oregano.Dno naczynia pokryć połową purée ziemniaczanego, na które wyłożyć mieszankę kukurydzy i suszonych pomidorów. Przykryć resztą purée (łyżką lub szprycą).Skropić oliwą (ja użyłam oliwy truflowej).Posypać tartym parmezanem.
  • puree Asi 4. Zapiekać 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Serwować jako samodzielne danie lub do grillowanych warzyw,ryby,zup czy pulpecików mięsnych. Wspaniale smakuje z barszczem lub botwinką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Suszone pomidory Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować