Puree ziemniaczane w pieczonym pomidorze

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Aromatyczne ziemniaczane puree z wyraźnym musztardowym akcentem podane w pieczonym pomidorze to świetna propozycja podania popularnych w naszych domach ziemniaków w nowatorskiej odsłonie, którą warto wypróbować.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 750g ziemniaków
    1 łyżka masła
    2 łyżki śmietany kremówki
    1 szczypta gałki muszkatołowej
    4 łyżeczki musztardy sarepskiej
    4-5 pomidorów
    sól
    pieprz
    olej




Puree ziemniaczane w pieczonym pomidorze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n6yr9y 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, dodać masło, śmietanę, gałkę muszkatołową, musztardę i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków do postaci gładkiego puree.
  • image-0pvmq6u 2. Pomidory umyć, wydrążyć środek, oprószyć solą, pieprzem i wypełnić ziemniaczanym puree.
  • image-1gexpjk 3. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy