Sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

Pasuje doskonale do mięs

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
    1 cebula
    kostka bulionowa grzybowa
    listek laurowy
    łyżka siekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    śmietana i mąka (ziemniaczana) do zaprawienia.

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pieczarki i dusić do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę grzybową, listek i gotować kilka minut. Na koniec zaprawić mąką wymieszaną ze śmietaną( łyżeczka mąki ziemniaczanej na 4 łyżki śmietany) Jak będzie za rzadki, to można dodać jeszcze odrobinę mąki. Na koniec posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy