Purée z kapusty

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ten niecodzienny dodatek do obiadu doskonale zastąpi ziemniaki.

Składniki:

  • ● główka kapusty włoskiej
    ● duża marchewka
    ● 2 cebule
    ● 1/2 kostki masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● 1/2 szkl. śmietany
    ● przyprawy: 1/2 łyżeczki vegety, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka ziół prowansalskich, cukier
    ● kilka listków natki pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Purée z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy i gotujemy 7 minut. Odstawiamy
    na 5 minut i odcedzamy. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy
    pokrojoną w kawałki marchewkę i całe cebule. Doprawiamy
    vegetą. Gotujemy 25 minut. Cebule wyjmujemy. Marchewkę
    (kawałek odkładamy) i kapustę odcedzamy (trochę
    wywaru zostawiamy) i miksujemy. Zbyt gęste purée rozrzedzamy
    wywarem.
  • 2. Mąkę rumienimy na
    rozgrzanym maśle. Mieszamy
    ze śmietaną, zagotowujemy.
    Dodajemy
    purée i przyprawy.
    Podsmażamy, mieszając.
    Dekorujemy natką
    i plastrami marchewki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować