Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry.

0 (0 ocen)

Ciekawy smak mielonego.Zamiast kurczaka można poeksperymentowac np. z mięsem z indyka.

Składniki:

  • 1,5 kg kurczak świeży
    1 bułka
    12 śliwek suszonych
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżeczka curry
    sól, pieprz
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    0,5 l bulion z kurczaka
    150 ml śmietana kremówka
    1,5 łyżeczki pasta curry
    bułka tarta
    olej do smażenia

Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry. 1. Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć 1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo na patelni.
    Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać pastę curry, poddusić. Zalać bulionem, włożyć klopsiki i dodać śmietanę. Na małym ogniu zredukować do zgęstnienia sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy