• PULPETY Z RYŻEM W SOSIE POMIDOROWYM

    Dodane przez: anusia

  • ŚWIETNIE SMAKUJĄ A POZA TYM SĄ ŁATWE DO ZROBIENIA.ZAWSZE ROBIĘ ICH PODWÓJNĄ ILOŚĆ.POLECAM WYPRÓBOWAĆ!

  • Składniki

    - 40 dag męsa mielonego ( mieszanego )
    - 1 woreczek ryżu
    - cebula
    - jajko
    - 2-3 łyżki bułki tartej
    - 2 kostki rosołowe ( najlepiej wołowe )
    - mały przecier pomidorowy
    - sól, pieprz ( lub przyprawa uniwersalna )

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ryż gotujemy wedlug przepisu na opakowaniu i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na tłuszczu.

    2.

    Mięso, ryż, cebulę i jajko mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i pono wnie dokładnie mieszamy.Formujemy pulpety.

    3.

    Zagotowujemy litr wody z kostkami bulionowymi.Na gotu- jący się bulion kładziemy pulpety i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut.

    4.

    Do pulpetów dodajemy przecier pomidorowy.Sos możemy zagęścić mąką i śmietaną. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, dania mięsne
  • 8 komentarzy

Dodane przez: anusia

anusia 28

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-17T14:15:27+02:00

8884 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »