Pulpety z porem w ostrym sosie pomidorowym

5 (1 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam por z cytrynką jeśli tego skosztujecie też polubicie.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag zmielonego mięsa
    50 dag przesmażonych pieczarek ( bez tłuszczu)
    1 por
    4-5 ząbków czosnku
    natka pietruszki
    gałka muszkatołowa
    sól, tymianek
    pieprz cytrynowy
    starta skórka z cytryny
    SOS POMIDOROWY
    wywar z pulpetów
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 ząbek czosnku
    liść laurowy, 2 ziela angielskie
    odrobina chilli
    pieprz cytrynowy
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety z porem w ostrym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0f0uqbc 1. Pieczarki miksujemy , łączymy z mięsem.
    Z pora odcinamy górne liście i dolny korzeń, resztę drobno siekamy.
    Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy wrzucamy pora , przeciśnięte ząbki czosnku i wszystkie przyprawy oprócz natki pietruszki.
    Wszystko na malutkim ogniu podsmażamy 7-10 minut.
    Zdejmujemy z palnika i dodajemy natkę , studzimy.
  • image-18p0lkl 2. Nabieramy partię mięsa z pieczarkami na środek nakładamy pora, zlepiamy , i obtaczamy w dużej ilości mąki.
    Gdyby były za miękkie trzeba dodać kaszy mannej lub mąki ziemniaczanej.
  • 3. Pulpety wkładamy do garnka z wrzącą wodą.
    Gotujemy ok 20-30 minut.
    Pulpety wykładamy a do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Tylko sok z cytryny dodajemy na końcu.

Porady

Jeśli sos dostatecznie nie zgęstnieje można go zagęścić mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować