Przepyszne pulpety z jagnięciny z orientalnym słodko-kwaśnym sosem. Jest to moje ulubione danie w kuchni perskiej.
Dla 4 osób
Składniki:
PULPETY
½ małej cebuli
¾ szklanki surowych pistacji lub orzechów laskowych
⅛ szklanki bułki tartej
1 szklanka posiekanej natki pietruszki
½ szklanki posiekanej kolendry
2 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki
½ łyżeczki płatków czerwonej papryki
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
½ kg mielonej jagnięciny (lub mielonego mięsa z kurczaka lub indyka)
1 małe jajko
SMAŻENIE
½ szklanki oleju do smażenia
SOS
½ szklanki melasy z granatów (gęstego soku)
2 łyżki miodu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
Pulpety z pistacjami i granatem (kufteh-ye pesteh-o anar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksuj wszystkie składniki potrzebne do zrobienia pulpetów oprócz mięsa i jajka do uzyskania grudkowej masy. Dodaj mięso i jajko. Ugniataj ręką przez kilka minut a następnie odstaw do lodówki na minimum pół godziny. Masa na pulpety może się chłodzić w lodówce do 24 godzin wiec można wykonać ją dzień wcześniej.
2.Nagrzej piekarnik do 260°C, a w nim brytfankę z olejem. Kiedy olej i brytfanka są już gorące, wyjmij ją z piekarnika i odstaw.
3.Ze schłodzonej masy mięsnej formuj niewielkie pulpety i układaj je na brytfance. Za pomocą pędzelka pokryj pulpeciki olejem. Zapiekaj przez 10 minut w 260°C.
4.W międzyczasie, zmieszaj wszystkie składniki sosu. Sprawdź czy odpowiada Ci smak. Jeśli chcesz aby sos był słodszy dodaj więcej miodu, aby uzyskać kwaśniejszy smak dodaj więcej soku z granatów.
5.Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 200°C. Polej pulpety sosem i zapiekaj kolejne 5 minut aby pulpety nasiąkły smakiem granatów.
6.Przełóż do naczynia w którym będziesz podawać pulpety i udekoruj pistacjami i granatem. Podawaj gorące z parzonym ryżem z szafranem.
Smacznego!
Komentarze