Pulpety z piekarnika

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis. Koleżanki nazwały je „pulpetami Zosi”.

Składniki:

  • ● 50 dag wołowiny
    ● 2 jajka
    ● 4 kromki bułki paryskiej
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 4 ziemniaki
    ● pęczek natki pietruszki
    ● olej do natłuszczenia blachy
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy,
    myjemy i gotujemy ok.
    20 minut. Odcedzamy,
    lekko studzimy, a następnie
    przepuszczamy
    przez maszynkę
    do mięsa.
  • 2. Bułkę paryską
    namaczamy w wodzie,
    odciskamy.
    Wołowinę myjemy
    i osuszamy. Kroimy
    w kawałki. Razem z bułką przepuszczamy przez
    maszynkę. Mieszamy z ziemniakami.
  • 3. Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Natkę
    pietruszki myjemy, osuszamy
    i siekamy. Dodajemy z jajkami,
    czosnkiem, 4 łyżkami ciepłej
    wody i szczyptą soli do mięsno-
    ziemniaczanej masy. Wyrabiamy.
    Formujemy niewielkie
    pulpety.
  • 4. Blachę do pieczenia smarujemy
    olejem. Układamy pulpety. Pieczemy ok. 30 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury ok. 180 °C.

Porady

Pulpety apetycznie się prezentują podane na liściach sałaty. Do masy mięsno ziemniaczanej można również dodać drobno posiekaną cebulę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować