Pulpety z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy,
myjemy i gotujemy ok.
20 minut. Odcedzamy,
lekko studzimy, a następnie
przepuszczamy
przez maszynkę
do mięsa.
2.Bułkę paryską
namaczamy w wodzie,
odciskamy.
Wołowinę myjemy
i osuszamy. Kroimy
w kawałki. Razem z bułką przepuszczamy przez
maszynkę. Mieszamy z ziemniakami.
3.Czosnek obieramy i przeciskamy
przez praskę. Natkę
pietruszki myjemy, osuszamy
i siekamy. Dodajemy z jajkami,
czosnkiem, 4 łyżkami ciepłej
wody i szczyptą soli do mięsno-
ziemniaczanej masy. Wyrabiamy.
Formujemy niewielkie
pulpety.
4.Blachę do pieczenia smarujemy
olejem. Układamy pulpety. Pieczemy ok. 30 minut
w piekarniku rozgrzanym do
temperatury ok. 180 °C.
Porady
Pulpety apetycznie się prezentują podane na liściach sałaty. Do masy mięsno ziemniaczanej można również dodać drobno posiekaną cebulę.
Komentarze