Pulpety z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę.
2.Koperek opłukać, drobno pokroić.
3.Do miski włożyć mięso mielone, jajka, bułkę, sól i pieprz, wyrobić masę mięsną.
4. Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety.
5.Posypać pulpety koperkiem i kapustą, dobrze docisnąć.
6.Pulpety panierować w mące, wrzucać na gotującą wodę z kostkami rosołowymi, gotować na wolnym ogniu, kilka minut.
7.Pieczarki umyć, osączyć, pokroić , przesmażyć na maśle, razem z pokrojoną w kostkę cebulką, dodać do pulpetów.
8.Sos zagęścić śmietaną, gdyby był za rzadki, dodać łyżkę mąki. Pulpety podawać polane sosem pieczarkowym.
Komentarze