Pulpety z niespodzianką

0 (0 ocen)

Pulpety na obiad, z jajkiem w środku

Składniki:

  • mięso mielone - 500 g
    bułka tarta -3 łyżki
    cebula - 1 szt
    jajka 4 szt
    sól i pieprz
    mąka do obtaczania
    3 łyżki bułki tartej
    2 kostki rosołowe
    śmietana- 200 ml
    pieczarki - 300 g
    masło 1,5 łyżki do smażenia
    koperek świeży - 0,5 pęczka
    kapusta pekińska pokrojona -3 łyżki

Pulpety z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę.
  • 2. Koperek opłukać, drobno pokroić.
  • 3. Do miski włożyć mięso mielone, jajka, bułkę, sól i pieprz, wyrobić masę mięsną.
  • Pulpety z niespodzianką 4. Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety.
  • Pulpety z niespodzianką 5. Posypać pulpety koperkiem i kapustą, dobrze docisnąć.
  • Pulpety z niespodzianką 6. Pulpety panierować w mące, wrzucać na gotującą wodę z kostkami rosołowymi, gotować na wolnym ogniu, kilka minut.
  • 7. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić , przesmażyć na maśle, razem z pokrojoną w kostkę cebulką, dodać do pulpetów.
  • 8. Sos zagęścić śmietaną, gdyby był za rzadki, dodać łyżkę mąki. Pulpety podawać polane sosem pieczarkowym.

Komentarze

Podobne przepisy