Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym

4.43 (167 ocen)

  • 35 min

tradycyjne danie w nowej wersji. To także doskonały pomysł na przemycenie do diety dzieciwarzyw, w tym przypadku marchewki. Zasmakują mniejszym i większym smakoszom.

  • 35 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mięsa mieszanego mięsa mielonego,
    - 10 dag ryżu,
    - 1 marchewka,
    - 1 jajko,
    - sól, pieprz,
    - przyprawa typu jarzynka,
    - zioła prowansalskie, bazylia, majeranek,
    - kostka rosołowa wołowa,
    - mały słoik przecieru pomidorowego.
Wystaw ocenę:

4.43 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Marchewkę zetrzyj na tarce o
    dużych oczkach.
  • 2. Mięso wyrób z ugotowanym ryżem, marchewką, jajkiem. Dopraw solą,
    pieprzem i ziołami do smaku.
    Uformuj pulpety.
  • 3. 3/4 litra wody zagotuj, dodaj kostkę rosołową, wrzuć pulpety, gotuj przez około 10 minut. Wyjmij i osącz.
  • 4. Do wody z gotowania pulpetów dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku ziołami i jarzynką. Sos gotuj aż stanie się gęsty.
    Do gotującego się sosu włóż pulpety, gotuj jeszcze przez 5 minut.

Porady

Podawaj z ziemiankami lub pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować