Czasami warto zjeść danie doskonale nam znane, ale w nowej odsłonie...Pulpety w sosie śliwkowym z nutą przypraw korzennych to mój pomysł na niebanalny obiad.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
SOS śLIWKOWY::
- śliwki węgierki (dojrzałe): 10 sztuk
- cukier muscovado (lub brązowy): 3 łyżki
- cynamon (lub przyprawa korzenna do piernika): 1 łyżeczka
- sok żurawinowy (lub sok śliwkowy,wiśniowy): 6 łyżek
- sól (do smaku): 1 szczypta
PULPETY::
- mięso mielone (z indyka lub wołowo-wieprzowe): 500 gramów
- sól: 2 szczypty
- pieprz (czarny /mielony): 1 szczypta
- papryka czerwona (słodka/w proszku): 1 szczypta
- przyprawa korzenna: 1 szczypta
- cebula (średniej wielkości/ posiekana w drobna kostkę): 0.5 sztuki
- kajzerka (namoczona/odciśnięta): 1 sztuka
- Jajko (surowe): 1 sztuka
Pulpety z indyka w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
2.Do rondla wlać sok żurawinowy, dodać śliwki, cukier, gotować 5-6 minut (cały czas mieszając). Sos zacznie gęstnieć, zmniejszyć ogień, dodać odrobinę soli do przełamania smaku, wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty pod przykryciem.
3.Sos przelać do blendera, zmiksować.
4.Mięso mielone wymieszać z cebulą,przyprawami, jajkiem i kajzerką. Dłonie zwilżyć zimną wodą, formować pulpety.
5.Zagotować 2 litry wody, dodać sól,wrzucić pulpety, gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
6.Pulpety polać sosem, podawać gorące.
7.Rady : jeżeli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić go mąką ziemniaczaną. Jeżeli nie masz soku żurawinowego, dodaj 4 łyżki wody ( aby śliwki nie przywarły do dna garnka).
Komentarze