Pulpety z indyka w sosie śliwkowym

4.5 (172 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Czasami warto zjeść danie doskonale nam znane, ale w nowej odsłonie...Pulpety w sosie śliwkowym z nutą przypraw korzennych to mój pomysł na niebanalny obiad.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SOS śLIWKOWY::
    - śliwki węgierki (dojrzałe): 10 sztuk
    - cukier muscovado (lub brązowy): 3 łyżki
    - cynamon (lub przyprawa korzenna do piernika): 1 łyżeczka
    - sok żurawinowy (lub sok śliwkowy,wiśniowy): 6 łyżek
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    PULPETY::
    - mięso mielone (z indyka lub wołowo-wieprzowe): 500 gramów
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz (czarny /mielony): 1 szczypta
    - papryka czerwona (słodka/w proszku): 1 szczypta
    - przyprawa korzenna: 1 szczypta
    - cebula (średniej wielkości/ posiekana w drobna kostkę): 0.5 sztuki
    - kajzerka (namoczona/odciśnięta): 1 sztuka
    - Jajko (surowe): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety z indyka w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
  • 2. Do rondla wlać sok żurawinowy, dodać śliwki, cukier, gotować 5-6 minut (cały czas mieszając). Sos zacznie gęstnieć, zmniejszyć ogień, dodać odrobinę soli do przełamania smaku, wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty pod przykryciem.
  • 3. Sos przelać do blendera, zmiksować.
  • 4. Mięso mielone wymieszać z cebulą,przyprawami, jajkiem i kajzerką. Dłonie zwilżyć zimną wodą, formować pulpety.
  • 5. Zagotować 2 litry wody, dodać sól,wrzucić pulpety, gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
  • 6. Pulpety polać sosem, podawać gorące.
  • 7. Rady : jeżeli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić go mąką ziemniaczaną. Jeżeli nie masz soku żurawinowego, dodaj 4 łyżki wody ( aby śliwki nie przywarły do dna garnka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier muscovado Mięso Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować