Pulpety z fasolą i pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki. Cebulę siekamy. Grzybki wraz z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Mięso łączymy z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczamy w mące, wrzucamy na osolony wrzątek (około 1,5 litra). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 25 minut), jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy wywar gorącą wodą, następnie wrzucamy odcedzoną z zalewy fasolę, podsmażone pieczarki, dodajemy koncentrat, przyprawiamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą.
Porady
Zamiast czerwonej fasoli możemy dodać białą, szparagową lub groszek.
Komentarze