Pulpety z cukinią w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieram kroję drobno i przesmażam na oleju.
2.Mięso miele, przekładam do miski. Bułkę namaczam w mleku.Jak zmięknie to mocno odciskam z nadmiaru mleka na sitku, przekładam do mięsa. Dodaję jajko, czosnek sprasowany, cebulę, pokrojoną paprykę, natkę pietruszki, koperek, kaszkę manną, jajko, startą na tarce jarzynowej cukinię razem ze skórą. Doprawiam solą, pieprze, dodaję majeranek
3.Mięso wyrabiam w kulki i gotuję we wrzącej wodzie około pięć minut od zagotowania.
4.Cebule obieram i kroję, przesmażam na oleju, dodaję czosnek sprasowany. Wlewam przecier pomidorowy, połową wody i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Miksuje blenderem, dzięki tamu sos będzie gęsty i nie trzeba go zaciągać mąką, dolewać śmietany. Doprawiam sola, pieprzem, czubrycą. Jeżeli sos dalej jest gęsty dolewam wody jeszcze.On zgęstnieje jeszcze jak postoi. Pulpety wkładam do sosu i podgrzewam dwie minuty.
Komentarze