Pulpety z chrzanem w kremowym sosie warzywnym

0 (0 ocen)

Delikatne pulpety z wyczuwalnym smakiem chrzanu , aromatyczny sos pełen świeżych warzyw i ziół. Takim obiadem nie pogardzi nawet niejadek.

Składniki:

  • ( Na ok 20 małych pulpecików)
    Pulpety:
    0,5 kg łopatki wieprzowej
    4 kromki chleba namoczone w mleku i odciśnięte
    4 łyżki mleka z moczenia się chleba
    1 jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    2 łyżki chrzanu śmietankowego
    1 łyżka suszonego lubczyku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    Sos warzywny:
    4 mięsiste pomidory
    1/2 czerwonej papryki
    1 średniej wielkości cukinia
    1 cebula
    1 mała biała część pora
    10 listków świeżej bazylii
    1/2 pęczka natki pietruszki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka pomidorów suszonych z bazylią
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki masła 82%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy Krem

Pulpety z chrzanem w kremowym sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpety z chrzanem 1. Pulpety:Łopatkę umyć , osuszyć , oczyścić z błonek , pokroić na mniejsze kawałki.
    Mięso zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
    Do zmielonego mięsa dodać resztę składników( chleb , mleko ,jajko , bułkę tartą , chrzan oraz przyprawy) wyrobić rękoma jednolitą masę.
    Nawilżonymi wodą dłońmi formować małe pulpeciki
  • Sos warzywny 2. Sos warzywny: Wszystkie warzywa umyć.Pomidory sparzyć obrać ze skóry. Cebulę obrać , pokroić na mniejsze kawałki.
    Z papryki usunąć gniazdo nasienne , pokroić w paski.
    Cukinię oraz pora w pół plastry.
    W garnku rozgrzać masło , dodać warzywa,gdy zmiękną i zaczną się rozpadać wlać ok. 500ml wody,koncentraty pomidorowy oraz porwane listki bazylii i natki pietruszki, zagotować.
    W między czasie sos doprawić.
    Zdjąć z gazu , zmiksować na gładki krem.
  • 
Pulpety z chrzanem w kremowym sosie warzywnym 3. Do sosu włożyć pulpety , gotować na wolniutkim ogniu 20 min. Po upływie 10 min delikatnie przemieszać.
  • 4. Pulpety podawać z makaronem , kaszą , ryżem , pieczywem lub młodymi ziemniakami z koprem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować