Pulpety z chrzanem w kremowym sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety:Łopatkę umyć , osuszyć , oczyścić z błonek , pokroić na mniejsze kawałki.
Mięso zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Do zmielonego mięsa dodać resztę składników( chleb , mleko ,jajko , bułkę tartą , chrzan oraz przyprawy) wyrobić rękoma jednolitą masę.
Nawilżonymi wodą dłońmi formować małe pulpeciki
2.Sos warzywny: Wszystkie warzywa umyć.Pomidory sparzyć obrać ze skóry. Cebulę obrać , pokroić na mniejsze kawałki.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne , pokroić w paski.
Cukinię oraz pora w pół plastry.
W garnku rozgrzać masło , dodać warzywa,gdy zmiękną i zaczną się rozpadać wlać ok. 500ml wody,koncentraty pomidorowy oraz porwane listki bazylii i natki pietruszki, zagotować.
W między czasie sos doprawić.
Zdjąć z gazu , zmiksować na gładki krem.
3.Do sosu włożyć pulpety , gotować na wolniutkim ogniu 20 min. Po upływie 10 min delikatnie przemieszać.
4.Pulpety podawać z makaronem , kaszą , ryżem , pieczywem lub młodymi ziemniakami z koprem.
Komentarze