Pulpety z bułką maślaną

0 (0 ocen)

Pulpety przez dodatek bułki maślanej zyskują nieco porowatą, pulchną strukturę i są bardzo delikatne w smaku. Świetnie komponują się z łagodnym sosem z dodatkiem m. in. orzechów włoskich, marchewki i mleka.

Składniki:

  • Pulpety:
    700 g mięsa mielonego wieprzowego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2 bułki maślane świeże (po ok. 50 g każda - łącznie ok. 100g)
    2 jajka
    1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    kasza manna do obtoczenia

    Sos:
    1 średnia marchewka (150g)
    1 średnia biała cebula
    1/2 szklanki orzechów włoskich (podzielone na połówki lub ćwiartki)
    2 łyżki masła
    3 szklanki bulionu warzywnego
    1 szklanka mleka
    2/3 szklanki wody
    2 - 3 łyżki mąki pszennej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpety z bułką maślaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety z bułką maślaną 1. Na pulpety mięso przełożyć do miski, dodać pokrojone w małą kostkę bułki maślane, posiekaną natkę, wbić jajka, wsypać cynamon. Dokładnie wyrobić. Masę doprawić do smaku. Następnie uformować 12 pulpetów i obtoczyć je w kaszy mannie.
  • Pulpety z bułką maślaną 2. Na sos w szerokim garnku rozpuścić masło, dodać marchewkę obraną i pokrojoną w małą kostkę, posiekaną cebulę oraz orzechy - smażyć 5 min, mieszając.
  • Pulpety z bułką maślaną 3. Następnie wlać bulion i mleko - doprowadzić do wrzenia. Dołożyć przygotowane pulpety - gotować 15 min.
  • Pulpety z bułką maślaną 4. Mąkę dokładnie wymieszać z wodą - zawiesiną zagęścić sos. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Całość chwilę gotować. Sos doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować