Pulpety przez dodatek bułki maślanej zyskują nieco porowatą, pulchną strukturę i są bardzo delikatne w smaku. Świetnie komponują się z łagodnym sosem z dodatkiem m. in. orzechów włoskich, marchewki i mleka.
Składniki:
Pulpety:
700 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 pęczka natki pietruszki
2 bułki maślane świeże (po ok. 50 g każda - łącznie ok. 100g)
2 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
kasza manna do obtoczenia
Sos:
1 średnia marchewka (150g)
1 średnia biała cebula
1/2 szklanki orzechów włoskich (podzielone na połówki lub ćwiartki)
2 łyżki masła
3 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
2/3 szklanki wody
2 - 3 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Pulpety z bułką maślaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na pulpety mięso przełożyć do miski, dodać pokrojone w małą kostkę bułki maślane, posiekaną natkę, wbić jajka, wsypać cynamon. Dokładnie wyrobić. Masę doprawić do smaku. Następnie uformować 12 pulpetów i obtoczyć je w kaszy mannie.
2.Na sos w szerokim garnku rozpuścić masło, dodać marchewkę obraną i pokrojoną w małą kostkę, posiekaną cebulę oraz orzechy - smażyć 5 min, mieszając.
3.Następnie wlać bulion i mleko - doprowadzić do wrzenia. Dołożyć przygotowane pulpety - gotować 15 min.
4.Mąkę dokładnie wymieszać z wodą - zawiesiną zagęścić sos. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Całość chwilę gotować. Sos doprawić do smaku.
Komentarze