Pulpety wołowe w sosie pomidorowym (wersja PRL)

4.49 (163 ocen)

  • 60 min

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym (wersja PRL)

  • 60 min

Składniki:

  • Pulpety:
    400 g wołowiny
    1 czerstwa bułka
    200 ml mleka
    2 jajka
    1 ząbek czosnku
    1 l bulionu warzywnego
    Sos pomidorowy:
    10 dag margaryny
    2 łyżki mąki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki śmietany 12 %
    Sól ,pieprz,cukier
    1 l bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym (wersja prl) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę pokroić w ćwiartki i na 15 min namoczyć w mleku. Opłukaną i osuszoną wołowinę zemleć wraz z odciśniętą bułką i wymieszać z jajkami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować kulki. Ugotować w bulionie ,wyciągnąć.

    Sos: zrobić zasmażkę z margaryny i mąki ,dodać koncentrat pomidorowy ,rozprowadzić bulionem. Zagotować ,dodać śmietanę ,sól i cukier.
    Do sosu dodać pulpety i podgrzewać jeszcze 5 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować