Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo koperkowym

4.5 (159 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kuleczki mięsne w sosie pieczarkowo koperkowym, idealne połączenie smaków.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PULPETY::
    - mięso mielone wieprzowe (zmieliłam karczek): 600 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1.5 łyżeczki
    - bułka: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - olej: 2 łyżki
    SOS::
    - pieczarki: 450 gramów
    - śmietana 30%: 3 łyżki
    - koper świeży: 0.5 pęczka
    - sól, pieprz do smaku: 2 szczypty
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy z cebulą (jeśli macie gotowe, zmielić do niego cebulę) dodajemy jajo, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Całość mieszamy.
  • 3. Łyżką stołową nabieramy niewielkie porcje mięsa, kulamy w dłoniach i obtaczamy w mące.
  • 4. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Zalewamy wodą - tle, aby przykryło kulki mięsa.
  • 5. Dusimy na wolnym ogniu.
  • 6. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki podsmażamy - odstawiamy.
  • 7. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, redukujemy sos, do konsystencji jaka nam odpowiada.
  • 8. Na końcu wsypujemy pokrojony/ poszatkowany koper.
  • 9. Mieszamy, czekamy aż sos się ponownie zagotuje.
  • 10. Podajemy z ulubionymi dodatkami np ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować