Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

Bo w ogródku urodzaj na pyszne pomidory :)

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    1 jajko
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki kaszy manny
    sól, pieprz, chili
    mąka do panierowania

    sos:
    2 średnie cebule
    3 ząbki czosnku
    ok. 1 kg pomidorów
    szczypta cukru
    sól, pieprz

Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, kaszą manna i przyprawami. Formować pulpety, panierować w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Do pulpetów wrzucić posiekaną cebulę, kiedy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po 2 minutach obrane i pokrojone pomidory. Smażyć około 20 minut aż pomidory się rozpadną. Doprawić do smaku. Podawać np. z kaszą.

Komentarze

Podobne przepisy