• Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów

    Dodane przez: izek

  • Jak pulpety, to tylko w sosie ze świeżych pomidorów.

  • Składniki

    - 50 dag mięsa mielonego
    - 1 jajko
    - 4 łyżki bułki tartej
    - 2 cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - 6 pomidorów
    - koperek
    - Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, suszona bazylia, suszony tymianek

  • Sposób przygotowania

    1.

    PULPETY: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy, aż się zeszkli. Przekładamy do miski i czekamy chwilę, aż przestygnie. Do miski z podsmażoną cebulą wkładamy mięso mielone oraz wbijamy jajko. Do całości dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą. Całość mieszamy. Masę doprawiamy solą, mielonym, czarnym pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodajemy łyżkę posiekanego koperku (zamiennie może być koperek suszony). Całość ponownie dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy małe kulki (wielkości piłeczki do ping-ponga). Zagotowujemy lekko posoloną wodę i wrzucamy do niej pulpety. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut.

    2.

    SOS POMIDOROWY: Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy, aż się zeszkli. Zdejmujemy z ognia. Pomidory myjemy, u wierzchołków warzywa robimy nacięcia w kształcie litery X, zalewamy gorącą wodą, aby się sparzyły. Odczekujemy chwilę. Następnie wyciągamy z wody i obieramy skórkę. Kroimy pomidory w kostkę, wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu , aż do miękkości. Rozgniatamy je widelcem bądź tłuczkiem do ziemniaków. Do pomidorów dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę. Całość mieszamy i dusimy przez chwilę na małym ogniu. Doprawiamy do smaku obfitą ilością ziół: suszoną bazylią, suszonym tymiankiem (zioła mogą być świeże) oraz solą, mielonym, czarnym pieprzem i słodką papryką . Sos zdejmujemy z ognia. Wkładamy do niego ugotowane wcześniej pulpety i odstawiamy na około 20-30 minut, aby się "przegryzło".

  • Rady

    Jeśli sos pomidorowy jest zbyt rzadki, można zagęścić całość płaską łyżką mąki (wcześniej rozetrzeć ją w 1/3 szklanki wody i przelać do sosu).

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, mama_mnie_nauczyla, pulpety, Pomidory, klopsy, sos pomidorowy
  • Polecamy:

  • Powiązane strony

  • 0 komentarzy

Dodane przez: izek

izek 75

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2015-01-25T18:39:06+01:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »