Pulpety w sosie pomidorowym

4.5 (184 ocen)

Moja mama często robiła takie pulpety

Składniki:

  • Pulpety:
    50 dag mięsa mielonego
    1 bułka kajzerka
    1 jajko
    sól, pieprz
    łyżeczka czosnku granulowanego
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    mąka do obtoczenia
    4 łyżki oleju

    Sos :
    2 szklanki wody
    1/2 szklanki śmietany
    łyżeczka vegety
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki
    koperek


Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i czosnkiem i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy pulpety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Pulpety przekładamy do rondelka, wlewamy 2 szklanki wodę dodajemy łyżeczkę vegety, koncentrat pomidorowy i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Pod sam koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z 5 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Gotujemy jeszcze około 3 minut i dodajemy posiekany koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować