Pulpety w sosie pomidorowym

4.5 (191 ocen)

Klasyka, czyli pulpety w sosie pomidorowym. Sycące, delikatne i wspaniałe danie. Podane z gęstym, naturalnym, pomidorowym sosem, bez dodatku mąki.

Składniki:

  • Pulpety:
    600 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    2-3 łyżki mielonych otrąb *
    1/2 łyżeczki suszonego majeranku
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    2 łyżki oliwy
    pieprz czarny
    sól
    Sos pomidorowy:
    500 g pomidorów pelati
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 średnia cebula
    2 - 3 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    pieprz czarny
    sól
    Dodatkowo:
    1 litr bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety:
    Mięso przekładamy do miski. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i jeszcze chwile podsmażamy. Do mięsa dodajemy jajko, otręby, podsmażoną cebulkę (bez tłuszczu) i wszystkie przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpety. Na gotujący się bulion wrzucamy pulpety (po kilka na raz). Gotujemy około 10-15 minut. Pulpety wyjmujemy na talerz.
  • 2. Sos:
    Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Teraz dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i około 2 szklanek bulionu w którym gotowały się pulpety. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy około 20 minut. Bulionem możecie regulować gęstość sosu. Nie używamy do zagęszczenia mąki, więc bulionu należy dodać tyle, aby sos był dość gęsty. Gotowy sos blenderujemy, przekładamy do niego pulpety i gotujemy całość jeszcze 10 minut.
    Pulpety możemy podać z ziemniakami, makaronem. Świetnie będą smakować z kaszą jęczmienną lub jaglaną.

Porady

Moje rady: - mięso najlepiej kupić w kawałku i samodzielnie zmielić w domu - aby pulpety lepiej się formowały należy dłonie zwilżyć zimną wodą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować