Pulpety w sosie pomidorowym

4.41 (255 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Nie ma to jak rozpływające się w ustach pulpeciki w pysznym sosie pomidorowym na obiad.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Pulpety:
    500g mięsa mielonego z łopatki
    2 ząbki czosnku
    kajzerka
    jajko
    2 łyżki bułki tartej
    sól morska prowansalska
    pieprz świeżo mielony
    łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia

    Sos:
    mała cebulka
    2 ząbki czosnku
    łyżka mąki
    2 łyżki oleju
    0,75ml gorącej wody
    1/2 kostki rosołowej wołowej
    sól, pieprz
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.41 (255 ocen)

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety: Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć. Mięso, jajko, namoczoną bułkę, bułkę tartą i posiekany czosnek wymieszać na gładką masę. Doprawić do smaku. Łyżką nabierać masę mięsną i formować pulpeciki, obtaczając je w mące. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
  • 2. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Zeszklić drobno posiekaną cebulkę i czosnek, podsypać mąką, zasmażyć kilka minut. W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Wlać do zasmażki, wymieszać i włożyć pulpety. Gotować na małym ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować