pulpety w sosie pomidorowym

4.5 (176 ocen)

  • 50 min

pyszny domowy obiadek :)

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
    1 jajo
    namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
    2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    sól, pieprz
    przyprawa uniwersalna
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1/3 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsko połączyć z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczać w mące, wrzucać na wrzątek z przyprawa uniwersalna (około 1,5 litra), zagotować, dodać pokrojoną drobno cebulkę i dodać masło, gotować wszystko razem około 35 minut, po czym pulpety wyjąć na talerzyk.



    Uzupełnić wodę do pożądanej ilości sosu, dodać koncentrat, zagotować. Dodać mąkę wymieszaną z wodą, zagęścić sos, pogotować przez chwilkę, włożyć z powrotem klopsiki, doprawić i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować