Pulpety w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie składniki na pulpety, z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu i papryki.
2.2. Zmoczonymi wodą rękami, formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości
orzecha włoskiego - wyszło mi 11 sztuk.
3.3. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć pulpety, obsmażyć, delikatnie obracając, tak aby pulpety ze wszystkich stron ładnie się zbrązowiły. Zdjąć pulpety z patelni, usunąć z naczynia nadmiar tłuszczu.
4.4. Papryki umyć, pozbawić pestek, połowę każdej odłożyć, a drugą pokroić w drobne paski. Na patelnię w której smażyliśmy pulpety, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć 2- 3 minuty
5.5. Dodać paprykę i posiekany czosnek, smażyć kolejne 3 minuty, mieszając. Dodać pomidory, 1/2 szklanki bulionu, nieco oliwy i przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15- 20 minut.
6.6. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć sos, na nim ułożyć pulpety, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 30 minut. Podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego!
Komentarze