Pulpety w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Polecam pulpety, jak nie mamy pomysłu na mięso mielone. Są lekkie, do tego sos pieczarkowy. Można je podać z kaszą albo ziemniakami.

  • 40 min

Składniki:

  • pulpety:
    500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    3 łyżki kaszy manny
    1 bułka czerstwa
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    3 łyżki soczewicy gotowanej na parze
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki pokrojona 2 łyżki
    olej

    sos pieczarkowy:
    30 dkg pieczarek
    1 cebula
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    1 szklankę mleka
    1 łyżeczkę mąki krupczatki
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpety w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na pulpety 1.
    Mięso przekładam do miski. Bułkę zalewam mlekiem, jak zmięknie to mocno odciskam z jego nadmiaru na sitku. Cebule obieram , kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa. Dokładam jajko, czosnek sprasowany, natkę pietruszki, soczewicę, kaszę mannę, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszam.
  • uformowane pulpety 2. Formuję kulki, i wkładam do wrzącej się wody.
  • ugotowane pulety 3. Gotuję 10 minut, czas gotowania zależy od wielkości pulpetów. Wyjmuję z wody.

  • pieczarki przesmażone 4. Pieczarki myję, osuszam i kroję. Cebulę obieram , kroję drobno. Na oleju przesmażam cebulę, dodaję pieczarki i dalej smażę. Mąkę rozrabiam w niewielkiej ilości mleka.
  • sos pieczarkowy 5. Resztę mleka wlewam do sosu i chwilę podgotowuję. Na końcu wlewam mąkę, śmietanę i chwilę jeszcze podgrzewam aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować