Pulpety w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso przekładam do miski. Bułkę zalewam mlekiem, jak zmięknie to mocno odciskam z jego nadmiaru na sitku. Cebule obieram , kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa. Dokładam jajko, czosnek sprasowany, natkę pietruszki, soczewicę, kaszę mannę, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszam.
2. Formuję kulki, i wkładam do wrzącej się wody.
3.Gotuję 10 minut, czas gotowania zależy od wielkości pulpetów. Wyjmuję z wody.
4.Pieczarki myję, osuszam i kroję. Cebulę obieram , kroję drobno. Na oleju przesmażam cebulę, dodaję pieczarki i dalej smażę. Mąkę rozrabiam w niewielkiej ilości mleka.
5. Resztę mleka wlewam do sosu i chwilę podgotowuję. Na końcu wlewam mąkę, śmietanę i chwilę jeszcze podgrzewam aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem.
Komentarze