Pulpety w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

Pulpeciki które świetnie smakują z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Składniki:

  • mięso mielone 500 g
    2 cebule
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    1 mała pszenna bułka
    mleko
    sól i pieprz do smaku
    pieczarki 200 g
    mąka pszenna
    2 łyżki masła
    400 ml bulionu drobiowego
    olej do smażenia

Pulpety w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w mleku.
    Na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. dusić do miękkości.
  • 2. Do miski przełożyć mięso, odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać, Formować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i podsmażyć na oleju.
  • 3. W garnku na 1 łyżce masła poddusić poszatkowaną cebulę. Zalać bulionem dodać poszatkowane pieczarki. Na gotujący sos wrzucić pulpety. gotować do miękkości pieczarek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zagęścić 1 łyżką mąki rozpuszczoną w 5 łyżkach wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy