1,5 kg mięsa wieprzowo- drobiowego
1 bułka czerstwa namoczona w bulionie a potem osączona
1 cebula
1 jajko
Bułka tarta lub kasza manna dla zagęszczenia, ja dodaję pół na pół bułki i kaszy
Sól lub przyprawa uniwersalna i pieprz mielony kolorowy do smaku
Pulpety w sosie pieczarkowo- pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso, cebulę i bułkę zemleć, wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę, doprawić do smaku. Uformować 19 sztuk pulpecików, obsmażyć na patelni a w rondelku podgrzać 1 słoik litrowy sosu pieczarkowo-pomidorowego, z domowej spiżarni
Dodać obsmażone pulpety i poddusić ok. 20 minut. Podać z ziemniakami z wody lub ryżem czy makaronem . Z pozostałej masy mięsnej uformować kotlety i usmażyć, ja zrobiłam z nimi zupę jarzynową dla dzieci.
Komentarze