Pulpety w sosie paprykowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To danie nie jest drogie, ale za to smaczne i sycące. W sam raz na zimowy obiad.

Składniki:

  • ● 60 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
    ● cebula
    ● jajko
    ● 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
    ● łyżka mąki pszennej
    ● łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ● 5 dag masła
    ● pęczek natki pietruszki
    ● ząbek czosnku
    ● łyżka keczupu
    ● przyprawa uniwersalna
    ● cukier
    ● mielona papryka
    ● pieprz
    ● sól

Pulpety w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i siekamy.
    Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Opłukaną natkę
    drobno kroimy. Mięso mieszamy z jajkiem, cebulą,
    czosnkiem, połową natki, solą,
    pieprzem i papryką. Formujemy
    8 kulek. Zagotowujemy 2 szklanki
    wody, lekko solimy, wsypujemy
    przyprawa uniwersalna i wkładamy pulpety.
    Gotujemy na małym ogniu pod
    przykryciem 15 minut.
  • 2. Z mąki pszennej i masła robimy
    jasną zasmażkę, rozprowadzamy
    śmietaną, a następnie
    szklanką wywaru z pulpetów.
    Dodajemy mąkę ziemniaczaną
    wymieszaną z 2 łyżkami wody
    i keczupem, przyprawiamy papryką,
    solą i cukrem. Gotujemy
    jeszcze 5 minut.
  • Pulpety w sosie paprykowym 3. Pulpety przekładamy do rondla
    z sosem. Chwilę razem podgrzewamy.

Porady

● Podajemy na ciepło z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy natką pietruszki. ● Aby podkreślić smak potrawy, można dodać świeżą paprykę pokrojoną w kostkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2009

Komentarze

Podobne przepisy