Pulpety w sosie curry

5 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Robiłam pulpety z różnymi sosami, teraz postanowiłam wypróbować z sosem curry. Pulpeciki w takim sosie są rewelacyjne, myślę że teraz częściej będę je przygotowywać.

Składniki:

  • 500 g- mięso wieprzowo-wołowe
    bułka kajzerka - szt
    jajko - szt
    cebula - 1 szt
    sól i pieprz
    mąka do obtaczania pulpetów
    SOS CURRY
    2 szkl wody
    5 łyżek sosu curry
    wegeta
    pieprz
    sól
    1,5 łyżki mąki
    2 łyżki koperku
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć .
  • 2. Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę
  • 3. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz oraz cebulę.
  • 4. Wyrobić dobrze masę mięsną.
  • 5. Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.
  • 6. Wodę wlać do garnka, zagotować.
  • 7. Do wody włożyć pulpety, gotować ok.20 minut na wolnym ogniu.
  • 8. Następnie włożyć sos curry ze słoiczka, dodać wegetę sól i pieprz, podgotować.
  • 9. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać do pulpetów , mieszając doprowadzić do zagotowania.
  • 10. Na samym końcu dodać koperek, wymieszać.
  • 11. Podawać z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować