Pulpety w pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Choć mam sporo pracy przy 4-letnich bliźniakach, staram się znaleźć czas również na kucharzenie

  • 50 min

Składniki:

  • ● 25 dag cielęciny
    ● 2 duże pomidory
    ● sól
    ● tymianek
    ● liść laurowy
    ● jajko
    ● łyżka posiekanego koperku
    ● 3-4 łyżki jogurtu
    ● 20 ml oleju
    ● 1/2 łyżeczki cukru
    ● łyżeczka octu winnego

Pulpety w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, kroimy
    w kawałki i gotujemy.
    Przecieramy przez sito.
    Dodajemy odrobinę
    oleju i doprawiamy
    solą. Gotujemy, aż
    pulpa zgęstnieje.
    Doprawiamy do
    smaku cukrem.
  • 2. Mięso myjemy,
    osuszamy i dwukrotnie
    przepuszczamy
    przez maszynkę.
    Następnie mieszamy z jajkiem, solą, tymiankiem
    i koperkiem. Dokładnie
    wyrabiamy.
  • 3. Z masy formujemy niewielkie
    pulpety. Dusimy ok. 30 minut
    w sosie pomidorowym
    z dodatkiem liścia laurowego
    i octu winnego. Przed podaniem
    polewamy jogurtem.

Porady

Najlepiej ok. 10 minut przed końcem duszenia sprawdzić, jaką konsystencję ma sos pomidorowy. Jeśli jest zbyt rzadki, pulpety gotujemy już bez przykrycia, aby nieco odparował.

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy