Pulpety ryżowe z mięsem

5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Większość czasu zajmują mi synkowie Mateuszeki Michałek. Lubię przyrządzić coś nowego,zwłaszcza gdy danie nie jest czasochłonne.

Składniki:

  • 1/2 kg mieszanego mielonego mięsa
    2 woreczki ryżu (ok. 200 g)
    przyprawy: do mięsa mielonego, przyprawa uniwersalna
    1 jajko
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety ryżowe z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim mięso mielone, w trakcie smażenia rozdrabniając je widelcem. Dodajemy przyprawę
    do mięsa mielonego i trochę przyprawy uniwersalnej do smaku. Masę możemy też przyprawić według uznania – ja czasami dodaję do niej przyprawę do pizzy.
    Do masy można również dodać odrobinę bułki tartej.
  • 2. Ryż gotujemy na sypko. Odcedzamy i dokładnie mieszamy z podsmażonym mięsem, a gdy masa ostygnie, wbijamy jajko, wyrabiamy i formujemy owalne pulpety.
  • Pulpety ryżowe z mięsem 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Pulpety obtaczamy w bułce tartej i z obu stron smażymy na oleju (na małym ogniu) na jasnozłoty kolor. Pulpety ryżowo-mięsne możemy podać z gotowym sosem ze słoika, np. do spaghetti, i dowolną sałatką z sezonowych warzyw.

Porady

● Pulpety zyskają lepszy smak, gdy do masy dodamy drobno posiekaną i podsmażoną cebulę oraz natkę pietruszki. Można też wrzucić kilka podduszonych i rozdrobnionych pieczarek. ● Do pulpetów doskonale pasuje sos pomidorowy lub grzybowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować