Produkty na pulpety na ok. 34 sztuki:
1.30 kg filetów rybnych, u mnie z dorsza
1 bułka namoczona w mleku, potem osączona na sitku
1 duża cebula pokrojona w kostkę i zeszklona ze szczyptą cukru i przyprawy uniwersalnej, na rozgrzanym oleju. Wystudzić.
2 surowe jajka
6 łyżek kaszy manny
4 łyżki bułki tartej
Sok z połowy cytryny
Posiekany koperek
Pieprz kolorowy i cytrynowy
Sól lub przyprawa uniwersalna
ZALEWA:
6 szklanek wody
¾ szklanki octu 10%
0,5 szklanki cukru + jeszcze 1 łyżka
1 płaska łyżka soli
1 duży listek laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
1 marchewka pokrojona w talarki
1 cebula pokrojona w półkrążki
Pulpety rybne w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE PULPETÓW
W maszynce do mięsa zemleć razem : rybę, przesmażoną cebulę i osączoną bułkę.
Wbić jajka, dodać koperek, kaszę, bułkę tartą, przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na kilka minut, aby kasza spęczniała.
Formować kotlety, panierować je w bułce tartej i obsmażyć na rumiano. Dopiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.
WYKONANIE ZALEWY:
Zagotować wodę z octem, cukrem, solą, listkiem i zielem.
Dodać marchewkę i gotować 10 minut.
Potem dodać cebulę i gotować 2-3 minuty.
Pulpety włożyć do dużego słoja, zalać je gorącą zalewą.Zakręcić. Wystudzić w temperaturze pokojowej i wynieść w chłodne miejsce
Gdy robimy pulpety na święta , wtedy należy zrobić je ok 2 tygodnie wcześniej
Jednak smakują również na drugi, trzeci dzień. Polecam, bo są pyszne
Komentarze