Pulpety z mięsa mielonego, ryżu i marchewki

4.49 (196 ocen)

  • 60 min

Pulpety z mięsa mielonego, ryżu i marchewki. Wszystko w sosie pomidorowym.

  • 60 min

Składniki:

  • Pulpety:
    500 g mięsa mielonego
    1 torebka ryżu
    1 duża marchewka
    sól (ok. 1 zaokrąglona łyżeczka)

    sos pomidorowy:
    150 g koncentratu pomidorowego
    1 i 1/2 szkl. wody
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki bazylii
    ok. 1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety z mięsa mielonego, ryżu i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować, ostudzić.
  • 2. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce i grubych oczkach.
  • 3. Do mięsa dodać sól, ostudzony ryż i startą marchew, dobrze wymieszać.
  • 4. Lekko wilgotnymi rękami formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać w naczyniu żaroodpornym.
  • 5. Do rondelka wlać 1 szklankę wody, wyłożyć koncentrat pomidorowy, dodać sól i bazylię, zagotować.
    W pozostałej 1/2 szklanki wody wymieszać 1 łyżkę mąki, wymieszać, wlać do sosu pomidorowego, mieszając zagotować. Gorący sos wylać na pulpety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec ok. 40-45 minut. Podawać z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować