PULPETY ALA-GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

4.5 (156 ocen)

BARDZO PYSZNE,POŻYWNE DANIE NA GORĄCO.

Składniki:

  • 0.5 szklanki kaszy jęczmiennej
    0.5 szklanki ryżu
    2 jajka
    50 dag mięsa mielonego wiepszowego
    50 dag białej kapusty poszatkowanej na drobno
    1 cebula pokrojona w kostkę podsmażonej na maśle
    3 łyżki kaszy manny
    1 poszatkowany ząbek czosnku
    mąka
    sól, pieprz,wegeta

    Sos:
    1 l wody
    1 mały przecier pomidorowy
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pulpety ala-gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę i ryż zalać wrzątkiem na 10 min po czym odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Kapustę zalać wodą i chwilę gotować (żeby trochę zmiękła, wtedy lepiej będą nam się gołąbki formować), odcedzić, nie ale nie wylewać wody. Wodę z kapusty wymieszać z przecierem, cukrem, zabielić śmietaną z mąką, doprawić. Kaszę z ryżem wymieszać z mielonym mięsem, kapusta, kaszą manną,cebulą, jajkami i czosnkiem i dobrze wyrobić, doprawić solą i pieprzem, formować gołąbki i obtaczać w mące po czym obsmażyć je z każdej strony na patelni, przełożyć do sosu i gotować pod przykryciem około 40 min.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować