Pulpettino - spaghettino

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pulpettino spaghettino czyli makaron w sosie z pulpecikami

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szynka wieprzowa: 400 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - bułka tarta: 5 łyżek
    - sól i pieprz: 4 szczypty
    - Czosnek granulowany: 0.5 łyżeczki
    - woda: 2 litry
    - kostka rosołowa: 2 sztuki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - pieczarki: 300 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - sos spaghetti: 300 gramów
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - natka pietruszki posiekana: 1 łyżka
    - przyprawa do dań włoskich: 1 łyżka
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - maggi w płynie: 1 łyżeczka
    - pieprz kolorowy: 0.5 łyżeczki
    - sól około: 1 łyżeczka
    - olej: 5 łyżek
    - makaron spaghetti: 1 kilogram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Szynki

Pulpettino - spaghettino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę na klopsiki wlać do garnka, wrzucić kostki i zagotować.
    Mięso umyć i zmielić razem z jedną cebulą.
    Dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i czosnek i wyrobić masę.
    Formować malutkie kulki i wrzucać na gotujący się bulion.
    Gotować około 5-6 minut, wyjąc klopsiki z wywaru.
  • Pulpettino spaghettino 2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę i cebulę i smażyć około 6-7 minut.
    Dodać koncentrat pomidorowy, sos spaghetti i pozostałe przyprawy i dusić od czasu do czasu mieszając 3-4 minuty.
    Do sosu wrzucić klopsiki, wymieszać i zagotować.
  • 3. Ugotować makaron według przepisu, odcedzić, wrzucić go do dużego garnka, następnie wlać sos z klopsikami i wymieszać.
    Danie nakładać na talerze i posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować