Pulpeciki z warzywami w pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

  • 35 min

W tej potrawie można przemycić warzywa nawet niejadkowi

  • 35 min

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    ząbek czosnku
    2 młode marchewki
    1 cebula
    1 młoda cukinia (ok 250 g)
    250 g pieczarek
    puszka pomidorów krojonych (400 g )
    sól
    pieprz
    papryka słodka i ostra
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki z warzywami w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa, jajka, bułki tartej , czosnku (przeciśniętego) i przypraw wyrabiamy masę jak na kotlety mielone.
    Formujemy maleńkie klopsiki i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
  • Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym 2. Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy posiekaną cebulę i chwilę smażymy.
    Dodajemy marchewki w plastrach i dalej smażymy, po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w plastry, przykrywamy i dusimy ok. 5 minut.
    Cukinię kroimy w ćwierć plasterki o grubości ok 0,5 cm, dodajemy do warzyw.
    Dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy, aż warzywa będą miękkie.
    Potem dokładamy pomidory z puszki i usmażone pulpeciki, dusimy jeszcze kilka minut, bez przykrywania, przyprawiamy do smaku.
    Podajemy z makaronem lub ryżem.

Porady

Przepis na 5-6 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować