Pulpeciki z warzywami w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mięsa, jajka, bułki tartej , czosnku (przeciśniętego) i przypraw wyrabiamy masę jak na kotlety mielone.
Formujemy maleńkie klopsiki i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
2.Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy posiekaną cebulę i chwilę smażymy.
Dodajemy marchewki w plastrach i dalej smażymy, po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w plastry, przykrywamy i dusimy ok. 5 minut.
Cukinię kroimy w ćwierć plasterki o grubości ok 0,5 cm, dodajemy do warzyw.
Dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy, aż warzywa będą miękkie.
Potem dokładamy pomidory z puszki i usmażone pulpeciki, dusimy jeszcze kilka minut, bez przykrywania, przyprawiamy do smaku.
Podajemy z makaronem lub ryżem.
Komentarze