Pulpeciki z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ze względu na męża, który musi stosować dietę, przygotowuję lekkostrawne dania. Na szczęściesmakują one także dzieciom – Miłoszowi i Ewelinie.

Składniki:

  • ● 1 kg mielonego mięsa
    ● 6 jajek
    ● 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżeczka vegety
    ● natka pietruszki lub odrobina majeranku
    ● bułka tarta
    ● 3 średnie marchewki
    ● mały por
    ● mała pietruszka
    ● mały seler
    ● papryka
    ● po 15 dag żółtej i zielonej fasolki szparagowej
    ● 4 pomidory
    ● mały kalafior
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki z warzywami 1. Warzywa myjemy. Do mięsa
    dodajemy jajka, startą jedną
    marchewkę i mieloną paprykę.
    Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy tyle bułki
    tartej, aby masa była zwarta.
    Formujemy pulpeciki wielkości
    orzecha włoskiego.
  • 2. Do garnka wkładamy tyle
    pulpecików, aby zakryły dno.
    Zalewamy 1 l wody, wsypujemy
    trochę soli i vegetę. Gotujemy
    porcjami po ok. 15 minut, wyjmujemy.
  • 3. W garnku pozostawiamy ok.
    pół litra wywaru. Marchewki,
    selera i pietruszkę obieramy
    i kroimy w kostkę, pora i paprykę
    w paski, a fasolkę w kawałki.
    Wsypujemy do wywaru i gotujemy
    ok. 15 minut. Pod koniec
    dodajemy różyczki kalafiora
    oraz obrane ze skórki i pokrojone
    pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy pulpeciki,
    delikatnie mieszamy i chwilę
    podgrzewamy. Posypujemy
    posiekaną natką.

Porady

Podajemy z ryżem, kluskami śląskimi lub ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować