Pulpeciki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy. Do mięsa
dodajemy jajka, startą jedną
marchewkę i mieloną paprykę.
Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy tyle bułki
tartej, aby masa była zwarta.
Formujemy pulpeciki wielkości
orzecha włoskiego.
2.Do garnka wkładamy tyle
pulpecików, aby zakryły dno.
Zalewamy 1 l wody, wsypujemy
trochę soli i vegetę. Gotujemy
porcjami po ok. 15 minut, wyjmujemy.
3.W garnku pozostawiamy ok.
pół litra wywaru. Marchewki,
selera i pietruszkę obieramy
i kroimy w kostkę, pora i paprykę
w paski, a fasolkę w kawałki.
Wsypujemy do wywaru i gotujemy
ok. 15 minut. Pod koniec
dodajemy różyczki kalafiora
oraz obrane ze skórki i pokrojone
pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy pulpeciki,
delikatnie mieszamy i chwilę
podgrzewamy. Posypujemy
posiekaną natką.
Porady
Podajemy z ryżem, kluskami śląskimi lub ziemniakami.
Komentarze