Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie pomidorowym

4.49 (188 ocen)

Aromatyczne i szybkie w przygotowaniu pulpeciki z dodatkiem czerwonej cebuli oraz pora. Kropką na ,,i” jest sos pomidorowy. Danie jest bardzo syte a zarazem lekkie.

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego (wieprzowego)
    2 jajka
    1 por (biała część)
    3 łyżki bułki tartej
    1 czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    3 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek
    Sól
    Pieprz
    190 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)
    1,5 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy mielone mięso, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w pół plastry por, posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulę, jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe okrągłe pulpeciki.

    W garnku zagotowujemy bulion warzywny z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Na wrzący wkładamy pulpeciki. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i mąkę. Dokładnie mieszamy i zalewamy pulpeciki. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować