pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym

5 (180 ocen)

  • 40 min

Ulubione jedzonko mojego syna jak miał 4 latka, zresztą lubi je do dziś i nie tylko on :)

  • 40 min

Składniki:

  • około 600 gramów chudej wieprzowinki (łopatka, szynka)
    1 cebula średniej wielkości
    1 jajo
    1 kajzerka namoczona w mleku, a potem odciśnięta
    1 ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę)
    sól, pieprz, słodka papryka, mąka do obtaczania
    2 małe starte na dużych oczkach marchewki
    sos:
    przyprawa uniwersalna
    2 łyżki masła
    2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
    1 średnia cebula
    1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok00 1. Mięso zmielić w maszynce razem z bułeczką, dodać drobno posiekaną cebulkę, jajo, przyprawy, startą na dużych oczkach marchewkę, wyrobić jednolitą masę. Formować z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.
  • 2. Pulpeciki wrzucać do rondla z gotującą się wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i masła, zamieszać i gotować dopóki nie będą gotowe, u mnie około 25 minut. Garnek można przykryć pokrywką, jednocześnie zmniejszając gaz.
    Woda ma lekko przykrywać pulpeciki, następnie mięsko wyjąć na talerzyk, uzupełnić wodę do 3/4 tamtej początkowej objętości, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gotować około 15 minut, następnie dodać koncentrat, zagotować, dodać mąkę wymieszaną dokładnie z wodą, doprawić, zagotować, włożyć mięsko i poddusić wszystko razem jeszcze około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Łopatka Marchewka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować